İnsan Ticareti
- Av. Ahmet Melih Kaya
- 23 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur
İNSAN TİCARETİ SUÇU
İnsan Ticareti suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 80. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre;

" Zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tâbi kılmak ya da vücut organlarının verilmesini sağlamak maksadıyla tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek suretiyle kişileri ülkeye sokan, ülke dışına çıkaran, tedarik eden, kaçıran, bir yerden başka bir yere götüren veya sevk eden ya da barındıran kimseye sekiz yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası verilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen amaçlarla girişilen ve suçu oluşturan fiiller var olduğu takdirde, mağdurun rızası geçersizdir.
(3) Onsekiz yaşını doldurmamış olanların birinci fıkrada belirtilen maksatlarla tedarik edilmeleri, kaçırılmaları, bir yerden diğer bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri veya barındırılmaları hallerinde suça ait araç fiillerden hiçbirine başvurulmuş olmasa da faile birinci fıkrada belirtilen cezalar verilir.
(4) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur. " şeklinde düzenlenmiştir.
SUÇUN UNSURLARI
FİİL:
İnsan ticareti suçunu oluşturan eylemler bir kimsenin zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek, fuhuş yaptırmak veya esarete tabi kılmak ya da vücut organlarının verilmesi hareketlerinden oluşur.
Ancak söz konusu fiilleri yapmak için araç fiiller ise tehdit, baskı, cebir veya şiddet uygulamak, nüfuzu kötüye kullanmak, kandırmak veya kişiler üzerindeki denetim olanaklarından veya çaresizliklerinden yararlanarak rızalarını elde etmek amacıyla kişileri ülkeye sokmak, ülke dışarısına çıkarmak, tedarik etmek, kaçırmak, bir yerden başka bir yere götürmek, sevk etmek ya da barındırmaktır.
2. FAİL:
İnsan ticareti suçun işleyebilmek içim kanunda herhangi bir şart aranmamıştır. Bu bakımdan söz konusu suç herkes tarafından işlenebilecektir.
3. MAĞDUR:
Madde kapsamında söz konusu suçun mağduru olmak için özgü ya da ek bir şarta yer verilmemiştir. Bu bakımdan kadın, erkek ya da yetişkin veya çocuk, herkesin bu suçun mağduru olabilmektedir.
4. SUÇUN MANEVİ UNSURU:
Söz konusu suçun işlemek için failin özel kastı gerekmektedir. Bu bakımdan failin mağduru zorla çalıştırmak, hizmet ettirmek yahut fuhuş yaptırmak veya esarete tabi kılmak gibi amaçlarla kanun hükmünde yer verilen seçimlik hareketleri yapması gerekmektedir.
5. YAPTIRIM VE KOVUŞTURMA:
İnsan ticareti suçu resen kovuşturulabilen suçlar arasındadır yani söz konusu suç şikayete tabi değildir. Diğer yandan insan ticareti suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı on yılda fazla olduğu için ağır ceza mahkemelerinin görevli olacaktır. İnsan ticareti suçu açısından yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesi olacaktır.
Diğer yandan insan ticareti suçu Türk Ceza Kanunu 13. maddesinde yer verilen katalog suçlardan biridir ve evrensel bir suç vasfına haizdir. Evrensel suçlar, dünyanın neresinde işlenirse işlensin veya kim tarafından işlenirse işlensin yani fail ister Türk ister yabancı uyruklu bir kimse olsun, hatta başka bir ülkede bu suç için mahkûmiyet kararı verilmiş olsun yine de Adalet Bakanının talebi üzerine Türkiye’de yargılama yapılır ve ceza verilir.